Werkwijze

Ik kijk met u vooral naar de mogelijkheden. Mogelijkheden om op een goed gewicht te komen of om uw voeding aan te passen aan diabetes, copd, een allergie of een andere aandoening. Het gaat erom wat wél kan, en dat is vaak meer dan u zou denken.

Daarbij werk ik met aan aanpak in stappen. Met veel kleine stappen komt u verder dan met een sprong in het onbekende.

 • Eerst kijken we samen naar uw eetgewoontes: wat eet u, op welke momenten, hoe snel eet u en wat is er nog meer van invloed op uw eetgewoontes?
 • De volgende stap is kijken waar u aan kunt werken, wat u kunt veranderen. Ik werk met een aanpak in stappen. De veranderingen moeten voor u haalbaar zijn.
  Iedereen kent wel verhalen over het jojo-effect: met een streng dieet snel kilo’s kwijtraken, kilo’s die er een paar weken of maanden even snel weer bij komen.
  Ik ga uit van een rustiger aanpak: stapsgewijze veranderingen die misschien wat meer tijd nemen, maar leiden tot blijvend effect en meer plezier in eten.
 • Ik help u met het stellen van doelen voor de korte en lange termijn, en met het aangeven van veranderingen die bij iedere stap en bij uw eet- en leefgewoontes passen.
  Ik help u ook met het volhouden: want het veranderen van eetgewoontes is vaak niet makkelijk en soms zit het even tegen.
 • Na iedere stap kijken we samen wat er is veranderd en of een volgende stap nodig is.
  Totdat uw een eet- en leefpatroon heeft bereikt dat gezond is, dat bij u past en waar u zich prettig bij voelt. Voor de één is dat al na één of twee gesprekken bereikt, een ander heeft een langere begeleiding voor nodig.

De praktische gang van zaken:

Als u belt of mailt voor een afspraak vraag ik u enkele algemene gegevens en maak een afspraak voor een eerste gesprek. Meestal vraag ik u ook om voor het eerste gesprek een paar dagen een eetverslag bij te houden.
U heeft een verwijsbrief nodig van uw huisarts of specialist, ik vraag u deze op het eerste gesprek mee te brengen.

Eerste gesprek

Het eerste gesprek duurt 45 of 60 minuten, zodat er tijd is om alles goed te bespreken en om in beeld te krijgen welke stappen nodig zijn. Ik zal vragen naar uw eetgewoontes, naar uw vragen en verwachtingen. Ook bespreken we uw doelen en motivatie: wat wilt u bereiken of veranderen?
Aan het eind van het gesprek geef ik u een aantal tips en adviezen en maken we afspraken over de eerste stap.

Vervolggesprekken

Daarna volgen één of meer vervolggesprekken van 15 of 30 minuten. Hierin bespreken we hoe het de afgelopen periode is gegaan met het veranderen van uw voeding en eetgewoontes, hoe dat voor u uitwerkt en wat een volgende stap zou moeten zijn.

Als dat nodig is overleg ik met uw huisarts, de diabetesverpleegkundige of de praktijkondersteuner van uw huisarts. Soms overleg ik met uw specialist, uw fysiotherapeut of een andere zorgverlener. Uiteraard alleen na uw toestemming.
Na het eerste gesprek en na het einde van de behandeling maak ik een verslag voor uw huisarts.

Wilt u een afspraak maken
Wilt u meer weten over kosten en vergoedingen

Huisbezoek

Als u niet in staat bent om naar een van de spreekuren te komen, dan kan ik ook voor een consult bij u thuis komen.

Online begeleiding

Laat uw werk of dagindeling het niet toe om de praktijk te bezoeken of woont u te ver weg, dan is online dieetadvies een mogelijkheid. Dit kan via e-mail (zonder afspraak, wanneer het u uitkomt) of via Zoom of FaceTime (op afspraak bijvoorbeeld in de avonduren). Online dieetadvies wordt ook vergoed vanuit de verzekering.