Allergie

Marja Haak is  gespecialiseerd in voedselovergevoeligheid. Voedselovergevoeligheid is een verzamelnaam voor alle ongewenste reacties van het lichaam op voedingsmiddelen die normaal geen vervelende reacties veroorzaken. Er zijn twee vormen van voedselovergevoeligheid: allergie en intolerantie.

Voedselallergie

Bij een allergie maakt ons afweersysteem stoffen aan tegen bepaalde eiwitten in de voeding. Bekende allergieën zijn een koemelk-eiwitallergie of een notenallergie. Bij een allergie komen in het lichaam stofjes vrij, waaronder histamine. Histamine veroorzaakt de uiteindelijke symptomen van de allergische reactie zoals jeuk, diarree, overgeven, een loopneus, hoesten of benauwdheid.

Voedselintolerantie

Bij voedselintolerantie reageert het lichaam ook op stofjes uit de voeding, maar komt het afweersysteem er niet aan te pas. Het lichaam kan dat bepaalde stofje uit de voeding niet goed verwerken of verteren. Hierdoor ontstaan klachten. Denk bijvoorbeeld aan diarree bij een lactose-intolerantie.

De diëtist en voedselovergevoeligheid

De diëtist is de deskundige om begeleiding te bieden bij de diagnostiek van alle soorten voedselovergevoeligheid. Het bijhouden van een voedsel- en klachtendagboek geeft vaak veel duidelijkheid. Op die manier kan de diëtist indien noodzakelijk een diagnostisch dieet inzetten.

Als eenmaal bekend is om wat voor soort voedselovergevoeligheid het gaat, kan de diëtist adviezen geven welke voedingsmiddelen vermeden moeten worden en welke alternatieven gebruikt kunnen worden om een tekort aan voedingsstoffen te voorkomen.